
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ
Όπως οι περισσότεροι γονείς, όταν το 3χρονο αγόρι μας έβρεξε το κρεβάτι σκεφτήκαμε ότι είναι μια συνήθεια που θα ξεπεράσει τελικά. Στην ηλικία των 5 καταλάβαμε ότι ίσως έχουμε ένα μικρό πρόβλημα, αλλά το αντιμετωπίσαμε διακριτικά με αδιάβροχα σεντόνια, περιορισμό των απογευματινών υγρών και τουαλέτα πριν τον ύπνο. Στα 7α γενέθλια του η ενούρηση συνεχιζόταν και τότε ο γιατρός μας βοήθησε να βρούμε τη σωστή θεραπεία για τον γιο μας. Τώρα μένει στεγνός τις περισσότερες νύχτες και χαίρεται τη ζωή.
Τι είναι νυχτερινή ενούρηση;
Γενικά τα παιδιά αναμένεται να μένουν στεγνά μετά την ηλικία των 5 ετών. Η νυχτερινή ενούρηση είναι το ακούσιο βρέξιμο του κρεβατιού κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου από παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών, ανεξαρτήτως συχνότητας ή αιτιολογίας.
Είναι συχνό πρόβλημα;
Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα συχνό πρόβλημα που προκαλεί αρκετό στρες και εκνευρισμό στην οικογένεια. Η συχνότητα της νυχτερινής ενούρησης μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζεται γιατί μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη συμπεριφορά, τον συναισθηματικό κόσμο και την κοινωνική ζωή ενός παιδιού.
Γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να ελέγξει την κύστη του;
Τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνοντας μαθαίνουν να ελέγχουν την κύστη τους στη διάρκεια της νύχτας και οι γονείς το χειρίζονται μόνοι τους. Κάποια παιδιά, λιγότερο τυχερά δεν το καταφέρνουν. Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να προκύπτει από ένα συνδυασμό προδιαθεσικών παραγόντων, όπως η δυσκολία αφύπνισης, η παραγωγή πολλών ούρων, η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης. Συχνά κληρονομείται.
Πότε μια οικογένεια πρέπει να μιλήσει με τον παιδίατρο;
Παραδοσιακά η κοινή πρακτική είναι να σκεφτόμαστε τη θεραπεία σε παιδιά μεγαλύτερα των 7 ετών. Υπάρχουν συμβουλές που μπορούμε να δώσουμε για τα μικρότερα των 5 ετών και προτεινόμενες θεραπευτικές επιλογές για τα μεγαλύτερα, ανάλογα με το αίτιο. Τα παιδιά με νυχτερινή ενούρηση συχνά έχουν συμπτώματα από το ουροποιητικό τους και στη διάρκεια της μέρας. Αυτό το ιστορικό μας βοηθά να προσεγγίσουμε σωστά το πρόβλημα.
Πώς θεραπεύεται;
Για την επιλογή θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην τις ανάγκες και προτιμήσεις του παιδιού και της οικογένειας του, αφού ενημερώσουμε για τις θεραπευτικές επιλογές που έχουμε. Είναι απαραίτητη η καλή επικοινωνία και η εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού και παιδιού-οικογένειας.
Η θεραπεία της νυχτερινής ενούρησης επηρεάζει θετικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού και γι ‘αυτό πρέπει να επιμένουμε σε αλλαγή αντιμετώπισης ή συνδυασμό θεραπειών εάν ο πρώτος τρόπος δεν δουλεύει.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
• Το παιδί και οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενούρηση δεν είναι "λάθος" του παιδιού, γι ‘αυτό η τιμωρία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
• Οι γονείς θα πρέπει να ανταμείβουν το παιδί τους για μια σωστή συμπεριφορά που έχει προσυμφωνηθεί με το παιδί (πχ πίνει τις προτεινόμενες ποσότητες υγρών στη διάρκεια της μέρας, επισκέπτεται την τουαλέτα πριν τον ύπνο, παίρνει το φάρμακο, βοηθά στην αλλαγή σεντονιών) και όχι για τις στεγνές νύχτες!!!
• Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς, ειδικά όταν η ενούρηση προκαλεί έντονο στρες ή όταν εκφράζουν θυμό, αρνητισμό ή κατηγορίες προς το παιδί τους.
Μπορεί να πάρει χρόνο μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία, αλλά ελπίζω πως καμιά οικογένεια δεν θα αισθάνεται ότι πρέπει να υποφέρει σιωπηλά!!!
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος