
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Μετά από μερικούς μήνες μαζί με το μωράκι, η μαμά πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά! Ο αποχωρισμός μπορεί να είναι δύσκολος και για τους δύο, περισσότερο όμως απασχολεί τους γονείς!
Γιατί μας δυσκολεύει ο αποχωρισμός;
Κυριαρχούν οι ενοχές και η ανησυχία για την ποιότητα της φροντίδας που προσφέρουν οι άλλοι. Συχνά τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν η γιαγιά και ο παππούς που χαρίζουν απλόχερα την αγάπη τους, άλλοτε κάποιος άνθρωπος που κρατά παιδιά στο σπίτι, κι άλλες φορές οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Έχει δειχθεί από έρευνες ότι τα παιδιά αναπτύσσονται πολύ καλά και όταν η μητέρα εργάζεται, αρκεί να δέχονται ποιοτική φροντίδα. Το μωρό χρειάζεται ένα φιλικό περιβάλλον όπου θα αισθάνεται ευπρόσδεκτο και θα του προσφέρει ερεθίσματα. Επίσης είναι σημαντικό να του παρέχεται η κατάλληλη, για την ηλικία του, τροφή και η απαραίτητη καθαριότητα.
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην αντιδράσει άσχημα το παιδί;
Αξίζει να γίνει κάποια έρευνα, πριν την τελική σας απόφαση, και η επαφή του μωρού με τον καινούργιο χώρο και τους ανθρώπους που θα το φροντίζουν να γίνει νωρίς και σταδιακά. Αν είναι δυνατό, μείνετε μαζί του στις πρώτες συναντήσεις και απομακρυνθείτε για λίγο αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο της απουσίας σας ώστε το μωρό να εμπιστευτεί τον φροντιστή του. Είναι φυσιολογικό να βάλει τα κλάματα όταν το αφήσετε, λόγω του άγχους αποχωρισμού. Ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε είναι να το αποχαιρετήσετε ‘’κανονικά’’ και να σας δει να φεύγετε. Δώστε το παιδί στο πρόσωπο που θα το κρατήσει, φιλήστε το, εξηγήστε πως θα επιστρέψετε σύντομα και φύγετε. Έτσι θα το αποδεχθεί. Αν φύγετε κρυφά θα χάσετε την εμπιστοσύνη του και θα ζει με το άγχος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαφανιστείτε απροειδοποίητα.
Τι πρέπει να ρωτήσουμε αναζητώντας το κατάλληλο είδος φροντίδας;
Για να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες από την έρευνα σας πρέπει να σκεφτείτε τι είναι σημαντικό για εσάς. Σας προτείνω κάποιες σχετικές ερωτήσεις. Πρόκειται για ερωτήσεις που πρώτα πρέπει να απαντήσετε εσείς και έπειτα να θέσετε στους άλλους .
- Θα υπάρχει συγκεκριμένο άτομο που θα φροντίζει το μωρό (είναι σημαντικό αν το μωρό έχει ανάγκη να δημιουργήσει σχέση με έναν άνθρωπο στον σταθμό).
- Καλύπτεται η αναλογία 3 παιδιά με 1 φροντιστή.
- Ποιες θα είναι οι ηλικίες των άλλων παιδιών.
- Θα βγαίνει το παιδί σε εξωτερικό χώρο, πως είναι εκεί.
- Υπάρχει κάποιο καθημερινό πρόγραμμα για τα γεύματα, ύπνο κλπ.
- Τι εξοπλισμός για παιχνίδι και εκπαίδευση υπάρχει.
- Τι είδους τροφές προσφέρονται.
- Ο φροντιστής διαθέτει σχετική εκπαίδευση;
- Υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού για πρώτες βοήθειες;
- Δέχονται επίσημο έλεγχο;
- Ποια προσέγγιση υπάρχει σχετικά με τη συμπεριφορά και την πειθαρχία;
- Τι θα συμβεί αν το παιδί αρρωστήσει;
- Πώς θα πληροφορούμαστε για το πώς πέρασε η μέρα του;
- Σε ποιο τηλέφωνο μπορούμε να επικοινωνούμε;
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος