
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ «ΜΗ»
Μήπως ενοχλεί και εσάς τους ίδιους η επανάληψή της; Μπορείτε μα χρησιμοποιήσετε μια θετική προσέγγιση στην πειθαρχεία! Η πρόθεσή μας είναι πάντα καλή: να το προστατέψουμε από ένα κίνδυνο ή να του διδάξουμε τι είναι σωστό. Ο τρόπος όμως είναι αποτελεσματικός;
Τι μπορείτε να κάνετε;
1. Πέστε το αλλιώς, προτρέποντας να κάνει το σωστό. Αντί να πείτε «μην κλωτσάς τη μπάλα μέσα στο σαλόνι» προτείνετε «δοκίμασε να κυλίσεις τη μπάλα στον ό παρά για να διάδρομο», «μην ρίχνεις ψίχουλα στο πάτωμα», «πάρε ένα πιάτο για να φας». Έτσι προσφέρεται μια ιδέα για να κάνει κάτι σωστό παρά για να σταματήσει να κάνει κάτι λάθος.
2. Πιο γρήγορα μπορείτε να πείτε μια άμεση προειδοποίηση προσοχής και να είστε σαφείς! Γλιστράει!!! ή Καίει!!!
3. Προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές. Για να μην αρνηθείτε ορθά-κοφτά και έρθετε σε ρήξη μπορείτε να προσφέρετε 2-3 επιλογές ώστε να νιώθει το παιδί ότι δεν πλήττεται η αξιοπρέπεια ή η ανεξαρτησία του και δεν χάνει τον έλεγχο. Έτσι όταν ζητήσει σοκολάτα πριν το φαγητό, μπορείτε να πείτε: «σε λίγο θα φάμε το φαγητό μας, θα ήθελες να φας σταφύλι ή μήλο πριν το φαγητό;» ή «ωραία, θέλεις να διαλέξεις το γλυκό που θα φας μετά το φαγητό;». Εάν επιμένει να φορέσει μαγιό τα Χριστούγεννα προσφέρετε δυο επιλογές αποδεκτού ντυσίματος κάθε πρωί. Ακόμη και αν δεν ενθουσιαστεί θα μάθει τελικά να τις αποδέχεται.
4. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή αλλάζοντας το θέμα ή δείχνοντας κάτι εντυπωσιακό.
5. Αποφύγετε το θέμα, το μέρος, τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε παρεκτροπή και θα χρειαστεί να παρέμβετε. Κάντε το σπίτι φιλικό για το παιδί, προτιμήστε παιδότοπους και αυλές με αρκετό ελεύθερο χώρο, αν δε μπορείτε να αποφύγετε το supermarket, αποφύγετε τον διάδρομο με τα γλυκά. Αρκετά παιδιά βρίσκουν τα ψώνια διασκεδαστικά και συμπεριφέρονται καλά. Πάντως προσπαθήστε να έχετε το παιδί ξεκούραστο και ταϊσμένο καθώς και να κρατήσετε τη διαδικασία σύντομη.
6. Στη καθημερινότητα παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για ουσιαστική εκπαίδευση πειθαρχίας. Μην ψάχνετε για περισσότερες. Αν θέλει να πατήσει στις λάσπες ενώ επιστρέφετε σπίτι, γιατί όχι; Αν θέλει να φορέσει την καλή μπλούζα στο κρεβάτι, γιατί όχι; Επιλέξτε τις μάχες που θα δώσετε. Απολαύστε την διάθεση για περιπέτεια, χαρά και εξερεύνηση όσο περισσότερο μπορείτε. Εάν δεν είναι επικίνδυνο δεν χρειάζεται να πείτε όχι, αφήστε και κάτι να περάσει.
7. Όταν όμως αρνηθείτε, μην παίζετε, πέστε αυστηρά και ξεκάθαρα αλλά ήρεμα ΟΧΙ… Διαφορετικά δίνεται μπερδεμένα μηνύματα και θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί. Όταν ανταποκριθεί αγκαλιάστε το και προτείνετε κάτι εναλλακτικό.
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος