
Γιατί τα προνήπια δεν παραδίδονται στον ύπνο
Στους περισσότερους γονείς συμβαίνει το γνωστό σενάριο να βάζουνε το παιδί για ύπνο σε μια “λογική”, ώρα για αγκαλιές, φιλιά, όνειρα γλυκά και να καταλήγουν σε ύπνο μετά από 3 ώρες αφού έχουν επαναλάβει τη διαδικασία αμέτρητες φορές, έχουν εξαντληθεί και αυτά μετά από μια κουραστική μέρα και χωρίς να έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που είχαν προγραμματίσει. Πάρτε το απόφαση, η ώρα του ύπνου μπορεί να είναι δύσκολη για ένα προνήπιο.
Μαθαίνουν να ηρεμούν και να διαχειρίζονται την ανεξαρτησία τους (μετά την έξοδο από την κούνια). Από την άλλη φοβούνται να μείνουν μόνα τους. Αντιστεκόμενα στον ύπνο, είναι ένας τρόπος να ελέγξουν τη ζωή τους και να αποφύγουν τους φόβους της νύχτας (τέρατα, φαντάσματα, καταιγίδες, ζουζούνια) και τα παιδία που δεν φοβούνται, βρίσκουν τον ύπνο πολύ βαρετό μετά από μία δραστήρια μέρα γεμάτη ενθουσιασμό.
Τι μπορούμε να κάνουμε για τις μάχες αυτές;
• Το παιδάκι σας μπορεί να αντιστέκεται στη νύστα του επειδή απλώς επιθυμεί να περάσει περισσότερο χρόνο μαζί σας στο τέλος της ημέρας του, ειδικά όταν απουσιάζεται πολλές ώρες στη δουλειά. Συζητώντας τα νέα της ημέρας, τι έγινε στον παιδικό σταθμό ή με τους φίλους του, φεύγει ένα βάρος από έντονες στιγμές που το απασχολούν και χαλαρώνει.
• Όταν το παιδί κοιμάται στην ώρα του εσείς ανταμείβεστε δίχως αμφιβολία, δώστε και στο παιδί ένα κίνητρο π.χ. 1 αυτοκόλλητο το πρωί και όταν συγκεντρώσει 3 αυτοκόλλητα μια βόλτα στην αγαπημένη του παιδική χαρά.
• Ακολουθήστε μια ρουτίνα κάθε βράδυ, μπάνιο, γάλα, βούρτσισμα δοντιών, παραμύθι, φιλί για καληνύχτα. Προειδοποιείστε ότι σε 5 λεπτά πάμε για μπάνιο ώστε να ολοκληρώσει – αποχαιρετήσει τις δραστηριότητες.
• Προσφέρετε επιλογές.
Ένα παιδί που αρνείται να πάει για ύπνο κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώνει και ελέγχει τη δύναμή του. Δώστε του δύο επιλογές για να αισθάνεστε ότι έχει τον έλεγχο π.χ. θέλεις να πιείς λίγο νερό πριν ή αφού ανέβεις στο κρεβάτι ή θέλεις να σου διαβάσω αυτό ή το άλλο παραμύθι. Δε ρωτάει θέλεις να πας για ύπνο γιατί μάλλον δεν θα μου αρέσει η απάντηση που θα πάρω.
• Όταν το παιδί ζητά να γίνει εξαίρεση για σήμερα μόνο, πρέπει να μείνετε ήρεμοι και σταθεροί!!! Μην παλέψετε, και μην ενδώσετε στο “ 5 λεπτά μόνο” γιατί θα το ακούσετε και την επόμενη νύχτα.
• Εκπαιδεύστε το παιδί να κοιμάται μόνο του.
Επιβεβαιώστε ότι θα το επισκεφτείτε σε 5 λεπτά, ότι είναι ασφαλής και θα είστε δίπλα.
• Μην περιμένετε να εκπαιδευτεί μέσα σε μια νύχτα και να ακολουθεί το ιδανικό σενάριο. Βήμα βήμα κατακτήστε τον στόχο. Πρώτα επιδιώξτε να κοιμάται μόνο του, έπειτα περιορίστε τις νυχτερινές επισκέψεις στο κρεβάτι σας, κλπ.
• Συζητήστε το θέμα με το παιδί. Ρωτήστε τι είναι αυτό που το εμποδίζει να ξαπλώσει και να κοιμηθεί. Δεν νιώθει αρκετά κουρασμένο; Φοβάται; ‘Έχει πολλή ησυχία; Προσφέρετε ένα φακό. Μειώστε τα προγράμματα στην τηλεόραση εάν αυτά το διεγείρουν. Ακούστε αυτό που ζητά και σίγουρα το πλάνο που θα φτιάξετε μαζί έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας.
Θυμηθείτε ότι 10-12 ώρες ύπνου μπορεί να αρκούν και ίσως βοηθήσει να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα στη διάρκεια της μέρας και να μεταφέρετε την ώρα ύπνου λίγο αργότερα.
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος