
ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Tα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι πραγματικά γιορτές για τα παιδιά! Φώτα, στολίδια, μουσικές, ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα δεν αφήνουν αδιάφορα ακόμη και τα πιο μικρά βρεφάκια!
Είναι πραγματική ευκαιρία, παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε, να δώσουμε χαρά στα παιδιά μας και να ζήσουμε τις γιορτές μαζί τους αφιερώνοντας όσο περισσότερο από τον λιγοστό μας χρόνο. Τα παιδιά θα ζήσουν εντονότερα τη γιορτή αν τα ενθαρρύνουμε να μας βοηθήσουν στον στολισμό του δέντρου, στην παρασκευή ενός γλυκού και στην δημιουργία της γιορτινής ατμόσφαιρας με τραγουδάκια...
Τα δώρα προς τα παιδιά είναι συνήθως περισσότερα αυτήν την περίοδο. Η επιλογή είναι πιο δύσκολη όταν το παιχνίδι απευθύνεται σε ηλικία κάτω των 3 ετών. Τα μικρά παιδιά εξελίσσονται ταχύτατα και μέσα σε 2-3 μήνες διαθέτουν διαφορετικές δεξιότητες. Σημαντική παράμετρος είναι η ασφάλεια. Γενικά είναι ασφαλέστερο να προτιμούμε παιχνίδια που πληρούν κάποιες κατασκευαστικές προδιαγραφές και έχουν ειδική σήμανση για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.
Μετά τους 3 μήνες το μωρό μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του και απλώνει το χέρι για να πιάσει με μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι η κατάλληλη στιγμή για να του προσφέρουμε τα πρώτα του παιχνίδια! Ένα χαλί δραστηριοτήτων, ένα μουσικό κουτί, μια κούνια-relax. Η μουσική ανεξαρτήτως είδους έχει βρεθεί από μελέτες ότι ενισχύει την ανάπτυξη του πνεύματος και της μνήμης.
Μετά τους 6 μήνες τα βρέφη εντυπωσιάζονται από παιχνίδια "αιτίου-αποτελέσματος" π.χ.κουνάω την κουδουνίστρα και παράγεται ήχος. Προτιμούμε τα ξύλινα ή πλαστικά παιχνίδια και αποφεύγουμε τα μικρά αντικείμενα που μπορεί να καταπιούν.
Μετά τους 9 μήνες κατάλληλα παιχνίδια θεωρούνται μια ελαφριά μπάλα, τα τροχήλατα παιχνίδια με μικρό σκοινί για να τραβάει, παιχνίδια που θα μπορεί να πετάξει ή αυτά που στοιβάζονται (κύβοι, ποτηράκια, δακτυλίδια), δοχεία για να γεμίζει και να αδειάζει, ακόμη και αυτά που διαθέτουν ανοίγματα ειδικού σχήματος για κάθε αντικείμενο. Το βρεφικό πάρκο του δίνει τη δυνατότητα να κρατιέται και να μετακινείται με ασφάλεια.
Αφού κλείσει τα πρώτα του γενέθλια, ένα παιδάκι βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και λατρεύει να τρυπώνει και να εξερευνά τα πάντα (μικρές σκηνές και σπιτάκια). Θα γοητευτεί με παιχνίδια τα οποία μπορεί να καβαλήσει (αυτοκινητάκια χωρίς πετάλια), παιχνίδια αγκαλιάς που θα το συντροφεύουν στον ύπνο του και παιχνίδια κατασκευών (μαλακοί κύβοι, τουβλάκια).
Μετά τους 15 μήνες, το παιδί καταφέρνει να συγκεντρώνεται για περισσότερο χρόνο και αρχίζει να ανακαλύπτει το φανταστικό παιχνίδι. Τώρα το παιδί αρχίζει να προσέχει λεπτομέρειες, να ερευνά μικρά παιχνίδια, κούκλες, ζωάκια, αυτοκινητάκια, εξαρτήματα, εργαλεία, βελτιώνοντας τη λεπτή κινητικότητα και τον συντονισμό χεριού- ματιού.
Μετά τους 18 μήνες, είναι σωστός χρόνος να ενθαρρύνουμε το παιδί να παίξει και λίγη ώρα μόνο του. Η ζωγραφική σε χαρτί ή κομμένα σχήματα ζώων μπορεί να το συνεπάρει. Χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως μη τοξικές πλαστελίνες ή playdough, μπορεί να παρακολουθήσει τη δική μας δημιουργικότητα ή απλώς να πειραματιστεί με την πλαστικότητά τους.
Στα 2 του χρόνια, τα αυτοκίνητα με πόρτα και οροφή , τα ποδηλατάκια και οι μπάλες είναι πολύ δημοφιλή. Αυτοκόλλητα, κολάζ, χρυσόσκονη, χαρτί και διαφορά άλλα υλικά είναι συναρπαστικά για να δημιουργήσουν.
Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να περνούν ώρες διαβάζοντας βιβλία, φτιάχνοντας παζλ και άλλες κατασκευές όπως lego ή χτίσιμο πύργων με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.
Επίσης ξεκινά το ενδιαφέρον για ομαδικά παιχνίδια όπως επιτραπέζια και αθλήματα.
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος