
ΙΩΣΕΙΣ…ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Τα μικρά παιδιά και τα βρέφη είναι πολύ επιρρεπή στις ιώσεις, ειδικά αν πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή έχουν αδερφάκια που πάνε σχολείο. Είναι αναμενόμενο ότι ένα παιδί περνά 6-8 ιώσεις ανά έτος, περίπου δηλαδή ένα επεισόδιο κάθε 3-4 εβδομάδες, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, προτού καλά καλά υποχωρήσουν τα συμπτώματα μιας ίωσης, το παιδί έχει ήδη κολλήσει την επόμενη! Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί, και χρειάζεται πολύς καιρός για να χτιστεί κάποια ανοσία
Πως κολλάει μια ίωση;
Οι ιοί είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που προκαλούν την πλειονότητα των μεταδοτικών ασθενειών στα παιδιά. Οι ιοί εισβάλουν στο σώμα μας από την μύτη ή το στόμα (πύλες εισόδου).Ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτάρνισμα, τις εκκρίσεις της μύτης και τα χέρια όσων νοσούν. Η στενή επαφή και ο συγχρωτισμός σε χώρους που δεν αερίζονται συχνά, αυξάνουν την πιθανότητα νόσου. Είναι μύθος ότι το «κοινό κρυολόγημα» προκαλείται από το κρύο!!!
Πως θα καταλάβω ότι πρόκειται για ίωση;
Τα συμπτώματα είναι πολύ οικεία, καταρροή, βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, δακρυσμένα μάτια και σε άλλες περιπτώσεις εμετοί και διάρροια. Ο οργανισμός αντιδρά με αυτά τα συμπτώματα για να διώξει ή και να σκοτώσει τον εισβολέα! Αμύνεται!
Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου όταν έχει ίωση;
Οι ιογενείς λοιμώξεις αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα συμπτώματα και δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο παιδί αρκετά υγρά, αντιπυρετικά και να κάνουμε ρινικές πλύσεις για αποσυμφόρηση.
Πότε να ανησυχήσω;
Επικοινωνήστε όμως με τον παιδίατρό σας εάν ο πυρετός επιμένει ή δεν ελέγχεται, εάν το παιδί είναι ευερέθιστο, έχει δυσκολία στην αναπνοή, έντονο επίμονο βήχα, πόνο στο αυτί ή στην κατάποση, αδυναμία λήψης υγρών, εξανθήματα.
Πώς να προφυλαχθούμε από τις ιώσεις;
Δεν έχει βρεθεί τρόπος ώστε να γλιτώσουμε από τις ιώσεις. Οι ιοί μεταλλάσσονται και δημιουργούνται διαρκώς καινούριοι. Αν όμως γνωρίζουμε και ακολουθούμε τα σωστά βήματα, μπορούμε να προφυλαχθούμε χωρίς να γινόμαστε νοσοφοβικοί. Είναι αδύνατο να κλείσουμε το παιδί σε μια γυάλα, αφού η επικοινωνία και το παιχνίδι με συνομήλικούς του είναι απαραίτητα για την ψυχοκινητική του εξέλιξη.
Μπορούμε όμως να φτιάξουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό και αμυντικό σύστημα για να τις περνούμε ελαφρύτερα. Για την πρόληψη είναι σημαντική η σωστή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά, φρέσκους χυμούς, μέλι κλπ) και ο μητρικός θηλασμός για τα βρέφη.
Επίσης μπορούμε να μειώσουμε την εξάπλωση πλένοντας σχολαστικά τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, ανανεώνοντας τον αέρα στο σπίτι 2-3 φορές την ημέρα, φορώντας μάσκα όταν νοσούμε και αποτρέποντας τη διάδοση των σταγονιδίων βάζοντας μπροστά το χέρι ή τον αγκώνα κατά τον βήχα ή τον πταρμό. Καλό είναι να κρατούμε το παιδί στο σπίτι μέχρι να σταματήσει να μεταδίδει τον ιό. Έτσι σπάμε την αλυσίδα της μετάδοσης!
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος