
ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η ασφάλεια των παιδιών είναι ενα πολυμελετημένο θέμα, καθώς τα ατυχήματα μέσα και έξω από το σπίτι είναι η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών. Όλοι "προσέχουμε", όμως χρειάζεται οργάνωση για να επιτευχθεί ένα ουσιαστικά ασφαλές περιβάλλον για το παιδί που ζει μαζί μας!
Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα κοστίζουν τη ζωή βρεφών και παιδιών ακόμη και στην πόλη μας! Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε κάθισμα αυτοκινήτου με το κατάλληλο μέγεθος ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού μας, αλλά και να το τοποθετούμε σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες προσαρμογής του και να δένουμε το παιδί, επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες, σε κάθε μετακίνηση. Εάν χρησιμοποιήσουμε μεταχειρισμένο κάθισμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμεότι δεν έχει εμπλακεί σε τρακάρισμα.
Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι ασφαλές εφόσον το παιδί προσδένεται στο κάθισμα ή πάνω στον συνοδό του με τις ειδικές ζώνες, ανάλογα με την ηλικία του. Κατά την διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης είναι σημαντικό να προσφέρουμε πιπίλα ή κάποιο ρόφημα (γάλα, νερό)στα μικρά παιδιά, ώστε να βοηθούμε την εξομοίωση της πίεσης στα αυτιά.
Στο οικιακό περιβάλλον όπου το παιδί περνά τις περισσότερες ώρες του, είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε κάποιες προφυλάξεις, όπως να τοποθετήσουμε κάγκελα στην κορυφή και στη βάση της σκάλας, καλύμματα στις αιχμηρές γωνίες των επίπλων, μηχανισμούς στις πόρτες για να μην κλείνουν απότομα, να απομακρύνουμε ασταθή έπιπλα, να δέσουμε ψηλά κορδόνια από κουρτίνες ή καλώδια που κρέμονται και μπορεί να αποτελέσουν μέσο στραγγαλισμού, να τοποθετούμε σκεύη μαγειρέματος στα εσωτερικά μάτια με τις λαβές τους προς τον τοίχο, και ζεστά ροφήματα μακριά από την εμβέλεια του παιδιού (αρκεί ένα μικρό φλιτζάνι ζεστού καφέ για να κάψει το 50% του δέρματος ενός παιδιού!). Επίσης σημαντικό είναι να κλειδώνουμε πάντα φάρμακα, απορρυπαντικά, χημικά, τσιγάρα καθώς η βρώση τους μπορεί να περάσει απαρατήρητη και να προκαλέσει τον θάνατο.
Στο μπάνιο ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λίγα εκατοστά νερού. Έτσι είναι σημαντικό να μην το αφήνουμε μόνο του, και να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του νερού ανοίγοντας πρώτα το κρύο, για να αποφεύγουμε εγκάυματα.
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια κατά τον ύπνο, είναι σημαντικό να μην καπνίζουμε μέσα στο σπίτι, να μην υπερθερμαίνουμε τον χώρο(ασφαλής θερμοκρασία ύπνου τη νύχτα θεωρείται 16-20 βαθμοί κελσίου), να αποφεύγουμε παπλώματα και μαξιλάρια στα βρέφη, να μην κοιμόμαστε με το μωρό αγκαλιά στο κρεβάτι ή στον καναπέ, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν και να εξερευνούν τον κήπο και το μπαλκόνι. Αξίζει να προσέξουμε μερικά σημεία όπως να κλειδώσουμε χημικά, δηλητήρια, αιχμηρά εργαλεία, να αδειάζουμε παιδικές πισίνες κουβάδες και να τα γυρίζουμε ανάποδα μετά από κάθε χρήση ωστε να μην ξαναγεμίσουν από βροχόνερα, να τοποθετήσουμε ψηλό φράχτη γύρω από λιμνούλες-πισίνες-κάγκελα μπαλκονιού, να επιβλέπουμε για κινδύνους κατάποσης μικρών αντικειμένων (χαλίκια, μικρούς καρπούς φυτών) ή πτώσης (σκαλοπάτια), να απομακρύνουμε καλώδια και ηλεκτρικές συσκευές, να καθαρίζουμε αμέσως τις ακαθαρσίες των ζώων, να αποθαρρύνουμε το παιδί να παίζει με το χώμα, και να μαζεύουμε τα αποτσίγαρα. Στην επαφή του παιδιού με τα ζώα, είναι σημαντικό να επιβλέπουμε πάντα, να μάθουμε το παιδί να σέβεται το ζώο και να μην το ενοχλεί, για να αποφύγουμε τις εκπλήξεις!
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος