
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΝΙΓΓΙΤΙΔΑ;
Μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή του περιβλήματος του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, από ένα βακτήριο ή ιό.
Η μηνιγγίτιδα από ιούς είναι συχνότερη, λιγότερο σοβαρή και δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι σπανιότερη αλλά πολύ σοβαρή και απαιτεί επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά. Υπάρχουν 3 κύρια αίτια οι μηνιγγιτιδόκοκκοι (A,C,W,Y,B), οι πνευμονιόκοκκοι και ο αιμόφιλος γρίππης b (Hib).
Τα συμπτώματά τους μοιάζουν και απαιτούνται ειδικές εξετάσεις στο νοσοκομείο (όπως οσφυονωτιαία παρακέντηση δηλ. εξέταση υγρού από την σπονδυλική στήλη) για να διαφοροδιαγνωσθούν.
Πόσο σοβαρή είναι?
Παρόλο που τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι παραπλανητικά ήπια, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι επιθετική νόσος, εξελίσσεται ραγδαία και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή!
Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως αν θεραπευθούν εγκαίρως. Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί να προκληθεί μόνιμη αναπηρία, όπως κώφωση, εγκεφαλική βλάβη, ψυχολογικά προβλήματα, μαθησιακές δυσκολίες, επιληψία, προβλήματα στην κίνηση και τον συντονισμό, ουλές στο δέρμα ή ακρωτηριασμοί, νεφρική βλάβη, κ.α.
Πως μεταδίδεται?
Τα ύποπτα βακτήρια μπορεί να ζουν μέσα στην μύτη και τον φάρυγγα ενός ατόμου για πολύ καιρό χωρίς να προκαλούν νόσο! Όταν όμως ξεπεράσουν την άμυνα του οργανισμού προκαλείται μηνιγγίτιδα! Μεταδίδονται με τον βήχα, το φτάρνισμα και τα φιλιά, αλλά δεν επιβιώνουν έξω από το ανθρώπινο σώμα (δηλαδή δεν τα κολλάμε από επιφάνειες, πισίνες, κλπ).
Πως θα υποψιαστούμε την μηνιγγίτιδα?
Αρχικά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με της γρίππης! Υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, πονοκέφαλος, εμετός, φωτοφοβία, σύγχυση, υπνηλία, αυχενική δυσκαμψία, αιμορραγικό εξάνθημα (αιμορραγίες κάτω από το δέρμα που δεν υποχωρούν με την πίεση), στα βρέφη ευερεθιστότητα, προβολή της πρόσθιας πηγής. Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, είναι σημαντικό να προσέχουμε πόσο γρήγορα χειροτερεύει. Εάν νομίζετε πως το παιδί σας επιδεινώνεται, καλύτερα εμπιστευθείτε το ένστικτό σας και μιλήστε αμέσως με τον παιδίατρο!
Πως θεραπεύεται?
Η μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο, όπου χορηγούνται αντιβιοτικά, ενδοφλέβια υγρά, οξυγόνο, και παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία με μόνιτορ. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο γίνονται εξετάσεις ακοής, απεικόνισης εγκεφάλου κ.α. για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν επιπλοκές.
Υπάρχει εμβόλιο;
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία !
Στην χώρα μας χορηγείται δωρεάν το αντιπνευμονιοκοκκικό, το εμβόλιο κατά του αιμοφίλου γρίππης b, το μονοδύναμο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου C , και το τετραδύναμο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου ACWY. Πρόσφατα κυκλοφόρησε εμβόλιο που προστατεύει από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β ο οποίος προκαλεί το 90% των περιστατικών μηνιγγίτιδας.
Μπορώ να προφυλάξω το παιδί μου από τη μηνιγγίτιδα;
Εκτός από τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει άλλος γνωστός τρόπος. Εάν έρθουμε σε επαφή με γνωστό κρούσμα μηνιγγίτιδας πρέπει να λάβουμε προφυλακτική αντιβίωση! Έρευνες έδειξαν ότι το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μηνιγγίτιδας!
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος