
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό παιδιατρικό πρόβλημα
Μπορεί να φέρει την οικογένεια σε απόγνωση! Οι γονείς περιγράφουν τη δυσκολία του παιδιού για την κένωση, τη σκληρή δομή, το μεγάλο μέγεθος των κοπράνων, την μειωμένη συχνότητα των κενώσεων και τον φόβο του παιδιού να κάνει τα κακά του.
Στα παιδιά, λιγότερο από δυο κενώσεις την εβδομάδα ή παραγωγή σκληρών κοπράνων για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, ονομάζεται δυσκοιλιότητα.
Στα βρέφη, μπορεί να παρατηθεί η «βρεφική δυσχεσία», δηλαδή το κλάμα στις κενώσεις, αλλά αποβολή μαλακών κοπράνων!
Τα μικρά παιδιά συχνά κάνουν τη δυσκοιλιότητα από συνήθεια, γιατί αγνοούν την ανάγκη τους ή την καθυστερούν ενώ είναι πολύ απασχολημένα με το παιχνίδι ή δεν βρίσκονται στο περιβάλλον που νιώθουν άνετα. Στην διάρκεια της εκμάθησης της τουαλέτας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η μεγάλη πίεση μπορεί να οδηγήσει να οδηγήσει το παιδί σε αδιέξοδο και δυσκοιλιότητα! Το μικρό παιδί μπορεί να φοβάται τη λεκάνη της τουαλέτας ή το καζανάκι! Έτσι κάνει «κατακράτηση των κοπράνων» και αυτά γίνονται πιο μεγάλα και σκληρά, γιατί αφυδατώνονται μέσα στο έντερο. Το αποτέλεσμα είναι σπάνιες κενώσεις με κόπρανα μεγάλης διαμέτρου, που προκαλούν έντονο πόνο. Ο φόβος μεγαλώνει και οδηγεί σε επιμονή της δυσκοιλιότητας.
Κάποιες φορές, μάλιστα, η κινητικότητα του εντέρου σπρώχνει το εντερικό περιεχόμενο και αυτό υπερχειλίζει γύρω από τις σκληρές κοπρανώδεις μάζες του εντέρου. Τότε συμβαίνει το παράδοξο, να λερώνεται το παιδί με διαρροϊκά κακά, ενώ πάσχει από δυσκοιλιότητα!! Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «εγκόπριση».
Εκτός από τη «δυσκοιλιότητα-συνήθεια» υπάρχουν άλλα αίτια, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο πυρετός, η αφυδάτωση, η κακή διατροφή (χαμηλή σε φυτικές ίνες), η λήψη κάποιων φαρμάκων ή και ανατομικές ανωμαλίες στον πρωκτό ή την σπονδυλική στήλη, κ.α. Πρέπει το πρόβλημα αυτό πάντα να αναφέρεται στον παιδίατρο, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις, αν κριθεί απαραίτητο. Η αντιμετώπιση απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία με στόχο την παραγωγή πολύ μαλακών κοπράνων.
Έτσι νικιέται ο φόβος του παιδιού και δεν αποφεύγει τις κενώσεις του. Θα πρέπει να ζητάμε από το παιδί να κάθεται στην τουαλέτα για μερικά λεπτά το πρωί και μετά τα γεύματα, όταν δηλαδή το έντερο είναι περισσότερο ένεργό και είναι ευκολότερο να βγουν τα κακά.
Χρησιμοποιείστε τη μέθοδο τις επιβράβευσης όταν το παιδί παίρνει το φάρμακο του ή κάθεται στην τουαλέτα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Κρίστυ Καραγιαννίδου Τζίμα
Παιδίατρος